Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-06@20:15:15 GMT

جعبه ابزار خالي امريکا- رضا نصري*

تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۰۵۱۹۲۳

جعبه ابزار خالي امريکا- رضا نصري*

خبرگزاري آريا - انتشار سند راهبردي امريکا در مورد ايران و ايراد سخنان دونالد ترامپ بر اساس آن، انتظار چند ماهه جامعه جهاني را در مورد سياست آتي ايالات متحده درباره برجام به پايان رساند.

در اين راستا، ذکر چند نکته حائز اهميت است:
1) اول اينکه مخاطب اصلي سند راهبردي و سخنان تند و حساسيت‌‌ برانگيز ترامپ عليه ايران افکار عمومي داخل امريکا است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اتهامات بي‌اساس او در مورد تسخير سفارت امريکا در سال 1979، طرح اتهام همکاري ايران با القاعده، ذکر نام ايران و حادثه 11 سپتامبر در يک جمله، متهم کردن ايران به تلاش براي بمب‌گذاري در يک رستوران پر جمعيت در واشنگتن، طرح موضوع ارسال چند ميليارد دلار «پول نقد» به ايران و متهم ساختن ايران به دست داشتن در انفجار سفارتخانه‌ امريکا در کنيا و تانزانيا - در کنار اتهامات تهييج‌ کننده ديگر - نشانگر اين است که او بيش از هر چيز تلاش دارد در «داخل» امريکا فضاسازي کند.
اصرار او بر اين فضاسازي داخلي نيز حاوي اين پيام مهم است که دولت ترامپ از جلب حمايت «بين‌المللي» عليه ايران و از ايجاد اجماع براي بازگشايي توافق هسته‌اي و مذاکره مجدد بر سر مفاد آن نااميد شده است.
در واقع، دولت امريکا واقف است که براي نخستين بار در تاريخ معاصر، يک اجماع فراگير و بي‌سابقه «به نفع» ايران در سطح بين‌المللي شکل گرفته است و مادام که اين اجماع برقرار است، تندروهاي واشنگتن چاره‌اي ندارند جز اينکه به استفاده از اهرم‌ها و سازوکارهاي «داخلي» بسنده کنند.
به عبارت ديگر، اگر سفير ايالات متحده در سازمان ملل چند سال پيش با اعتماد‌ به‌نفس ادعا مي‌کرد که شوراي امنيت «آچاري در جعبه ابزار ماست»، امروز رئيس‌جمهوري آن نيک مي‌داند که ابزاري جز مصوبات کنگره، فرمان‌هاي اجرايي خود و ترفندهاي تبليغاتي در جعبه‌ ابزارش باقي نمانده است.
اين جمله ترامپ مبني بر اينکه از طريق لوايح کنگره «مطابق‌ قوانين امريکا» محدوديت‌هاي دائمي براي ايران ايجاد خواهيم کرد خود گواه بر اين مدعي است که دولت ترامپ به اين واقعيت که ديگر قادر به بهره‌ برداري از قوانين و سازوکارهاي بين‌المللي نيست بخوبي واقف شده است.
واکنش سريع خانم موگريني به اظهارات ترامپ در يک کنفرانس مطبوعاتي تنها چند دقيقه پس از اتمام سخنان او، صدور فوري يک بيانيه مشترک از آلمان، فرانسه و بريتانيا در حمايت از برجام و همچنين ساير موضع‌گيري‌هاي مثبت جامعه جهاني در حمايت از موضع ايران همگي از انزواي سياسي و کاهش شديد قدرت مانور امريکا در عرصه حقوق بين‌الملل و نظام بين‌المللي حکايت دارد.
2) دوم اينکه آنچه به‌عنوان «سند راهبردي» منتشر شد - و آنچه آقاي ترامپ در سخنراني خود مطرح کرد - در اصل فهرستي از شکايت ها و گلايه‌هاي هميشگي امريکا از رفتارهاي کلي ايران و سپاه پاسداران است، بي‌آنکه در آن به صورت واضح و روشن «شيوه» جدي و جديدي براي مقابله با اين رفتارها تشريح و تبيين شده باشد.
به عبارت ديگر، بجز وعده ترامپ مبني بر تحريم سپاه پاسداران (که هم‌اکنون نيز مطابق قوانين امريکا مشمول تحريم‌هاي فراواني است) و بجز وعده خام و نامربوط او مبني بر ايجاد تبصره در برجام و ايجاد محدوديت‌هاي دائمي براي ايران از طرق‌ «قوانين داخلي امريکا»، هيچ استراتژي جدي و قابل ملاحظه‌ ديگري نمي‌شود از سند راهبردي و سخنان آقاي ترامپ استنباط کرد.
در واقع، «سند راهبردي» کاخ سفيد خود چنان شعاري و بي‌محتواست که باور اين ادعا که تدوين آن 9 ماه براي «تيم امنيت ملي ايالات متحده» زمان بُرده بسيار دشوار است. اگر از غلط‌هاي املايي و دستوري متعدد در آن بگذريم، اينکه در اين سند - برخلاف عُرف حاکم بر اسناد راهبردي - به‌صراحت به دولت قبلي امريکا حمله شده نيز اين تصور را تقويت مي‌کند که اين نوشته بيش از اينکه محصول کار کارشناسان امنيتي و تکنوکرات‌هاي سياست خارجه امريکا باشد، بازتاب ذهنيت سياستمداران سياسي‌کاري است که برنامه مشخص جدي و جديدي براي ايران ندارند.
در بهترين حالت، اگر بشود تنها يک استراتژي مشخص - و البته تلويحي - از اين سند و اين سخنراني استنباط کرد، آن استراتژي عبارت از اين است که دولت ترامپ قصد دارد با حفظ فضاي تنش و بلاتکليفي براي سرمايه‌گذاران - و با تداوم جنگ رواني و تحريک ايران از طرق مختلف - مانع بهره‌ برداري ايران از مزاياي اقتصادي برجام شود تا احياناً ايران به‌دست خود از اين توافق بين‌المللي خارج شود.
3) سوم اينکه ترکيبِ متناقضِ «اعلام تطابق نداشتن برجام با منافع ملي» از يک طرف
و «تأکيد بر نقض نکردن يکجانبه برجام توسط امريکا» و «حفظ تعليق تحريم‌هاي هسته‌اي» از طرف ديگر، در مجموع اين برداشت را تقويت مي‌کند که دولت ترامپ قصد ندارد بار سنگين ابطال احتمالي توافق هسته‌اي را به دوش بکشد.
اگر ترامپ حقيقتاً خروج از برجام را کم هزينه تلقي مي‌کرد و اگر شوراي امنيت و اتحاديه اروپا را مانعي بر سر اهداف خود نمي‌ديد، مي‌توانست مطابق اختيارات رئيس‌جمهوري، با صدور يک فرمان اجرايي - يا با خودداري از تمديد تعليق برخي تحريم‌هاي هسته‌اي - از برجام خارج شود و متعاقباً تبعات و عواقب آن را در سطح بين‌المللي مديريت کند.
اما آقاي ترامپ ترجيح مي‌دهد با «اعلام عدم پايبندي»، درعمل مسئوليت «کنار آمدن با برجام» را به گردن کنگره بيندازد و از طرف ديگر با پافشاري بر اصلاح قانون INARA تلاش کند تا از وظيفه ارزيابي 90 روز يکبار توافق هسته‌اي شانه خالي کند تا مجبور نباشد قراردادي را که «بدترين» و «شرم‌آورين معامله امريکا» خوانده بود به تناوب «تصديق» کند. در نتيجه، ادعاي او مبني بر اينکه «اگر با همکاري با کنگره و متحدان نتوانستيم راه‌حلي ابراي اصلاح قرارداد پيدا کنيم، قرارداد هسته‌اي در زمان دلخواه به فرمان من لغو خواهد شد» نيز تهديدي پوچ و تهي به نظر مي‌رسد.
اما در نهايت نمي‌شود اين حقيقت را نيز انکار کرد که سخنراني ترامپ فضاي رواني جديدي را ايجاد کرده که بايد از سه طريق ظرفيت آسيب‌رساني آن را مهار کرد: اول، از طريق تداوم سياست‌هاي مدبرانه و هوشمندانه دولت روحاني و پرهيز از افتادن در دام‌هايي که از اين پس دستگاه سياسي امريکا با شدت و سرعت بيشتري پيش روي تهران پهن خواهد کرد.
دوم، از طريق تقويت روابط سياسي با اتحاديه اروپا و تشويق آن در جهت ايجاد موانع حقوقي بر سر راه تحريم‌هاي ثانويه و اقدامات خصومت‌آميز امريکا. و سوم، از طريق مبادرت به رايزني‌هاي مختلف در راستاي تأثيرگذاري بر تصميمات کنگره. تمام اين راهکارها نيز - چنانچه موانع داخلي ممانعت نکند - در دسترس دولت ايران قرار دارد!
*صاحبنظر مسائل خارجي
منبع: روزنامه ايران 23/07/1396
پژوهشم**1197**
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۵۱۹۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طعنه سنگین حسن روحانی به شورای نگهبان و دولت رئیسی / باید حسرت انتخابات کشور‌های همسایه را بخوریم!

خبرآنلاین نوشت: حجت‌الاسلام و المسلمین حسن روحانی در جلسه دوره‌ای خود با وزیران و معاونان رئیس‌جمهور در دولت‌های یازدهم و دوازدهم، با تأکید بر اینکه اگر مردم از حکومت فاصله گرفتند، اداره جامعه سخت خواهد بود، افزود: ما در دولت دوازدهم با مشکلات ویژه‌ای روبه‌رو بودیم. گویا داعش و ترامپ و کرونا کافی نبود که اقداماتی هم در داخل شد تا دولت را زمین بزنند. در طول ۴ سال دولت دوازدهم به مردم گفتند اگر ما بیاییم مسائل شما را در کوتاه‌مدت حل می‌کنیم. در اقتصاد و سیاست و سیاست خارجی به مردم قول دادند، گفتند برجام دولت قوی می‌خواهد. اما ضربه کاری میزان مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰ پس از انتخابات کم‌رمق مجلس در سال ۱۳۹۸ بود. وقتی مردم کنار زده می‌شوند و در امور کشور مشارکت ندارند، چطور می‌خواهند مشکلات را حل کنند؟

او رمز توفیق برجام را حمایت ۸۰ درصدی مردم از آن عنوان کرد و گفت: تکیه‌گاه ما در مذاکرات برجام مردم بودند. در تمام نظرسنجی‌ها حتی نظرسنجی‌هایی که مخالفین دولت انجام دادند، نشان می‌داد ۸۰ درصد مردم موافق مذاکرات برجام بودند. چون اکثریت مردم پشتوانه برجام بودند، این قانون به تصویب رسید وگرنه نمی‌گذاشتند برجام تحقق پیدا کند. وقتی ۷۳ درصد مردم در انتخابات حضور پیدا کردند معلوم است از دولت منتخب حمایت می‌کنند، وقتی مشارکت زیر ۵۰ درصد شد، مشخص است چه مشکلاتی پیدا می‌کنیم؟ روزی در منطقه افتخار می‌کردیم انتخاباتی با ۸۰ و ۸۴ درصد مشارکت برگزار می‌کنیم، حالا باید حسرت انتخابات کشور‌های همسایه را بخوریم.

گفتنی است که، در سال گذشته کشور‌های گوناگون در منطقه شاهد برگزاری انتخابات بوده‌اند. ایران انتخابات مجلس شورای اسلامی را به تازگی پشت سر گذاشته، عراق پس از ۱۰ سال انتخابات شورای استانی برگزار کرد و پاکستان انتخابات پارلمانی داشت. ترکیه هم یکی از سخت‌ترین انتخابات‌های ۱۰۰ سال اخیر را که منجر به انتخاب دوباره اردوغان به عنوان رئیس‌جمهور بود از سر گذراند.

خبرآنلاین، در گزارشی با عنوان «انتخابات در منطقه جنگ زده؛ از روند نزولی «مشارکت» در ایران تا «صف بلند» رأی دادن در ترکیه / مشارکت در انتخابات پاکستان و عراق چقدر بود؟» به بررسی این انتخابات پرداخته بود که بخشی از آن را در ادامه می‌خوانید؛ «انتخابات پاکستان ماه گذشته در این کشور در شرایطی دشوار برگزار شد. ۴۸ درصد از واجدین شرایط رای دادن، در این انتخابات شرکت کردند. این در حالیست که نرخ مشارکت در انتخابات سال ۲۰۱۸، ۵۱ درصد بوده است. به‌نظر می‌رسد کاهش میزان رای دهندگان به زندانی شدن عمران خان و از هم گسیختن حزبش مرتبط است. پیش از انتخابات هم حزبی‌های عمران خان مجبور شدند به صورت مجزا وارد انتخابات شوند.

آخرین انتخابات پارلمانی که در عراق برگزار شد، از نظر تعداد شرکت‌کنندگان نتوانست دولت عراق را راضی کند. دولت عراق سال ۲۰۲۱ اعلام کرد ۶۶ درصد از واجدین شرایط شرکت در انتخابات پارلمانی، برگه رای گرفته‌اند. البته این به معنای آن نیست که همه آنها پای صندوق‌های رای رفته باشند. اما به‌هر حال کمیسیون انتخابات همان میزان ۶۶ درصد را به‌عنوان مشارکت مردم عراق در انتخابات اعلام کرد.

بیش از ۸۴ و نیم درصد از جمعیت رای‌دهندگان ترکیه در انتخابات سال ۲۰۲۳ شرکت کردند که رقمی چشمگیر به‌نظر می‌رسد. انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در ماه مه ۲۰۲۳ همزمان با انتخابات پارلمانی در راستای تعیین رئیس‌جمهور برای یک دوره پنج ساله برگزار شد. اردوغان، که نامزد اصلی حزب عدالت و توسعه بود، برای انتخاب مجدد به عنوان نامزد مشترک ائتلاف خلق، که شامل حزب حرکت ملی و دو حزب کوچک‌تر دیگر است، شرکت کرد. اتحاد ملت، متشکل از شش حزب مخالف از جمله حزب اصلی اپوزیسیون حزب جمهوری خلق، کمال قلیچ‌دار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق را به عنوان نامزد ریاست جمهوری معرفی کرد.»

tags # حسن روحانی سایر اخبار (تصاویر) این گوسفند غول‌پیکر چینی از پورشه هم گران‌تر است! قارچ‌های زامبیِ سریال آخرین بازمانده (The Last Of Us) واقعی هستند! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند آخرین حسی که افراد در حال مرگ از دست می‌دهند، چه حسی است؟

دیگر خبرها

  • ترامپ سر به سر ایران خواهد گذاشت؟ /هشدار رسانه اصلاح طلب به دولت رئیسی درباره ۲ خطر در کمین ایران
  • سردار رشید: در عملیات وعده صادق، 240 جنگنده آمریکا و ناتو به اسرائیل کمک کردند/ اسرائیل جرأت نکرد تصاویر دو پایگاه نظامی اش را به دنیا نشان دهد/ آمریکا و اروپا رایگان هر امکانی را که رژیم صهیونیستی نیاز داشته باشد، در اختیارش قرار می‌دهند حتی بمب اتم!
  • ناگفته هایی از عملیات حماس و عملیات وعده صادق: در حمله سپاه به اسرائیل، ۲۴۰ جنگنده آمریکا و ناتو به اسرائیل کمک کردند /اسرائیل جرأت نکرد تصاویر دو پایگاه نظامی اش را به دنیا نشان دهد
  • اسرائیل جرأت نشان دادن خسارت عملیات ایران را نداشت
  • سردار رشید: در حمله سپاه به اسرائیل، ۲۴۰ جنگنده آمریکا و ناتو به اسرائیل کمک کردند /اسرائیل جرأت نکرد تصاویر دو پایگاه نظامی اش را به دنیا نشان دهد
  • اسرائیل جرأت نکرد تصاویر آثار حمله ایران را به دنیا نشان دهد
  • رشید:۲۴۰جنگنده آمریکا و ناتو به اسرائیل در وعده صادق کمک کرد
  • اسرائیل جرأت نشان دادن خسارت‌های عملیات ایران را نداشت
  • طعنه سنگین روحانی به وضعیت مشارکت در انتخابات
  • طعنه سنگین حسن روحانی به شورای نگهبان و دولت رئیسی / باید حسرت انتخابات کشور‌های همسایه را بخوریم!